Kyrka i Sydhavnen

Den nya kyrkan kommer att vara en framträdande byggnad i det nya stadsområdet och vi anser det därför viktigt att den är välkomnande och exponerar de aktiviteter som äger rum i byggnaden, under dagen såväl som på kvällen.

Tävling om ny kyrka i Köpenhamns Sydhavn.

Förslag i allmän tävling 2016.

Huvudingången vetter mot den nya huvudgatan. Från nedre foajén finns tillgång till husets många funktioner. Här hittar du en reception med café där du kan ta något att äta eller få information om vad som händer i huset. Från foajén kan du också ana kyrksalen genom ett glasparti på andra våningen.

Bottenvåningen är tänkt att fungera som byggnadens vardagsrum, och är avsedd för kulturella aktiviteter. Från foajén finns direkt tillgång till den stora kulturhallen, som också kan också delas i tre mindre rum, med ingångar från en inomhusgata som går genom bottenvåningen. Denna gata samlar alla rum som är avsedda för kulturella aktiviteter, samt toaletter, garderober och lager. Kulturvåningen är flexibel med möjlighet till allt från konserter till stora bröllopsmiddagar, med utsikt över vattnet.

Från trappan i nedre foajén når du kyrksalens övre foajé, som är lika stor som foajén på första våningen. Detta gör att olika aktiviteter kan ordnas samtidigt – till exempel kan det hållas konferens på första våningen samtidigt som ett bröllop på andra våningen.

Kyrkrummet kännetecknas av enkelhet och flexibilitet, vilket gör det möjligt att använda det för andra aktiviteter än det rent kyrkliga. Rummets storlek kan även anpassas för olika typer av evenemang efter behov.

Byggmaterial är glas, trä och tegel. Genom att variera teglets murning uppnås olika grader av genomsiktlighet i de olika utrymmena, liksom från olika vinklar i ett och samma utrymme.

  • Kund
  • Lokal kyrka i köpenhamn
  • Ort
  • Köpenhamn
  • Status
  • Ej realiserat
  • År
  • 2016